Zo voorkom je tikfouten in jouw teksten
Je hebt jouw tekst al een paar keer opnieuw gelezen en je weet nu zeker dat er écht geen fouten in staan. Je plaatst de blog op je website, kijkt de volgende dag nog een keer en verrek: staat er tóch een tikfoutje in. Het is een herkenbaar probleem, want het is ontzettend moeilijk om tikfouten uit je eigen tekst te halen. Met mijn tips kun je tóch die vervelende schrijffouten voorkomen.
Schrijffouten voorkomen
Fouten uit andermans teksten halen, kun je vaak moeiteloos. Maar uit je eigen teksten? That is another cookie. Dat komt omdat jijzelf de tekst al zo goed kent. Je hebt hem meerdere keren gelezen en weet precies welke zinnen er komen. Doordat je ‘in de flow’ van je eigen tekst leest, registreert je brein de fouten niet meer. Niet zo handig als je die tikfouten er juist uit moet halen.
Lees ook
Meer verkopen? Zo schrijf je een ijzersterke caption op Instagram
Maar laten we vooropstellen: een tikfoutje is niet het einde van de wereld. Als jij een keer een mail stuurt met een fout erin blijft de wereld gewoon draaien. Misschien ziet de ontvanger van jouw mail het niet eens en anders is een fout je snel vergeven. Het is vooral opletten geblazen bij belangrijke teksten als sollicitaties of teksten die maandenlang blijven staan: denk aan de content op je website of jouw cv. Daar wil je zorgen dat ze foutloos zijn. Hoe je dat doet? Hieronder mijn drie beste tips.
- De beste tip is sowieso om de tekst door iemand anders te laten nakijken. Zoals jij fouten uit de blogs van een ander haalt, zal diegene dat bij jouw geschreven kunststukje doen. Heb je bijvoorbeeld een business buddy die ook blogs schrijft? Spreek af om elkaars blogs ‘tegen te lezen’. Zo weet je bijna zeker dat ‘ie nooit meer online komt met een fout erin.
- Vlieg je liever solo? Het helpt enorm om je tekst een dag weg te leggen. Een dag later is je brein het grootste deel van de flow kwijt en kun je de foutjes er beter uitpikken. Als je hier de tijd voor hebt, moet je dit dus zeker doen. Helaas moet het bij ondernemers – herkenbaar – vaak sneller dan het licht. Dus is er niet altijd tijd om een tekst een dag weg te leggen. Heb je wel een uurtje? Dat kan ook al helpen! Ga even wat anders doen (het liefst iets zonder lezen of schrijven) en keer terug naar je tekst. Ook dan haal je er meer fouten uit.
- Soms heb je weinig tijd en moet een tekst nu de wereld in geslingerd worden. In dat geval moet je je brein een beetje voor de gek houden zodat hij de tekst toch als ‘nieuw’ leest. Hoe je dat doet? Verander het lettertype en de grootte van de tekst. Het liefst een lettertype dat totaal niet lijkt op wat je normaal gesproken gebruikt. En als je dan ook nog eens de letters flink vergroot ziet een tekst er heel anders uit. Gevolg? Je haalt de tikfouten er sneller uit.
Ga eens oefenen met deze tips en je zult zien dat je veel schrijffouten kunt voorkomen in je content. Meer van dit soort schrijftips? Volg me dan op Instagram.