Heb jij last van het ‘staren naar een leeg Word-document’- syndroom? Zo kom je ervan af

Je typt een zin, leest hem nog eens over en je hand gaat alweer naar de delete-toets. Neh. Dit is het toch net niet. Je probeert het opnieuw, typt nu zelfs twee zinnen. Maar je bent weer niet tevreden en verwijdert de letters weer van je scherm. Voor je het weet ben je een eeuwigheid verder en zit je nog steeds naar een leeg Word-document te staren. Herkenbaar? Ik deel een van mijn beste schrijftips voor ondernemers met je om dit voortaan niet meer te doen!

Schrijftips voor ondernemers

Het is een veelvoorkomend fenomeen bij ondernemers: ‘het staren naar een leeg Word-document’-syndroom. Je wilt iets schrijven en ergens zit het al in je hoofd, maar je krijgt het niet goed op papier. Daardoor blijf je maar proberen, en deleten en weer proberen en maar weer deleten. 

Dit komt voort uit het feit dat de meeste ondernemers veel te kritisch zijn op zichzelf. Het moet meteen 100 procent goed want anders kan ik het net zo goed weer verwijderen. Onzin! Het punt met schrijven is: je kunt een tekst niet verbeteren zonder dat je een tekst hébt. En als jij de hele tijd alles wat je schrijft blijft deleten, heb je dus ook nooit iets om te verbeteren.

schrijftips voor ondernemers
schrijftips voor ondernemers

Geen inspiratie

Daarbij is schrijven iets wat je eigenlijk het beste vanuit flow kunt doen. Je moet in een bepaalde mood zitten: de woorden moeten er achterelkaar uit rollen en zo een verhaal vormen. Anders is het echt een eeuwige struggle en voelt het zwaar en moeilijk. En je raadt het al: door steeds je geschreven tekst te deleten, kom je nooit in die flow.

Stop met stoppen: vanaf nu mag je niets meer deleten tijdens het schrijven

Wat je dus moet doen? Simpel. Stoppen met deleten. Begin met schrijven en stop niet voordat je klaar bent. Schrijf het allereerste wat in je opkomt. Maak fouten, type verder. Delete geen enkele zin. Pas als je alle informatie op papier hebt staan mag je stoppen. Het maakt niet uit hoe ontzettend ontevreden je bent over wat je opschrijft. Al is het het allerlelijkste stuk tekst op de planeet; het maakt niet uit. Niemand krijgt het ooit te zien.

Teksten verbeteren

Want als je eenmaal een stuk tekst hebt, dán kun je pas verbeteren. Verbeteren gaat niet als je niets hebt om te verbeteren. Taalfouten eruit halen. Kromme zinnen omschrijven naar goedlopende zinnen. Andere woorden gebruiken zodat de tekst beter weergeeft wat je bedoelt. Alles mag. Maar nu kún je ook echt iets. Nu is het moment om wél kritisch te zijn op wat je hebt geschreven. Alleen doe dat niet voordat er eerst een tekst staat, want dan kom je nergens.

Lees ook
Zo voorkom je tikfouten in jouw teksten

Dus ja: dit is lastig. Maar dwing jezelf. Ga niet over iedere zin keihard nadenken, maar schrijf. Laat die flow komen. Ook al is het in kromme zinnen en Jip en Janneke-taal die je eigenlijk niet wilt. Dat geeft niet. Want dat kun je later allemaal weer verbeteren. Maar stop met staren naar een leeg Word-document. Daar is nog nooit iemand verder mee gekomen.

Staar jij weleens uren naar een Word-document zonder dat je een goede tekst schrijft?